Gazonmest
Gazon bemesten
Gazons hebben veel voeding nodig. Door het maaien verdwijnen er wekelijks voedingsstoffen uit uw tuin. Daarom is er nu limburgse koemest die zowel voeding geeft als de bodem verbeterd.
Wanneer beginnen met het bemesten van uw gazon ?
Gazons kunnen het best bemest worden bij aanleg en jaarlijks vroeg in het voorjaar eventueel nog eens na het maaien naar gelang uw voorkeur. Sommige tuinliefhebbers vinden alleen een donkergroen gazon mooi, terwijl anderen liever niet zo vaak gras maaien ! Ondanks nieuwe grasmengsels die minder hard groeien, bij voedingsgebrek (of slechte bodemstructuur) wordt alle gras geel !
Waarom bemesten van gazon met koemest ?
Uw gazon groeit constanter met limburgse koemest. Koemest is een 100 % natuurlijke meststof en bodemverbeteraar. Koemest maakt de grond luchtiger door het bodemleven te stimuleren. Hierdoor is de grond meer vochthoudend. Omdat koemest ook sporenelementen zoals o.a. Magnesium en ijzer bevat kan hier geen tekort aan kan ontstaan.
Denk ook aan de kalktoestand. Om de grond minder zuur te maken moet u kalk strooien. Zure grond bemoeilijkt de opname van voedingsstoffen door de planten, hierdoor kan er ook een voedingsgebrek ontstaan. Over het toedienen van mest en kalk bestaan veel misverstanden. Het best kun je eerst kalk strooien . Binnen enkele weken kan men gewoon bemesten zonder dat de werking van zowel kalk als mest wordt benadeeld. Nog sterker zelfs: ze versterken elkaars werking. Limburgse koemest is trouwens helemaal niet zuur, want de pH is hoger dan 7. Uiteraard zijn er ook meststoffen die verzurend zijn en dan wordt er een gedeelte van de kalk gebruikt om dit te compenseren.
Hoeveel bemesten ?
Als richtlijn kan men aanhouden ongeveer 0.5 tot 1 liter koemest per m2. Indien de grond niet goed onderhouden is en weinig voeding bevat kan men dit nogmaals herhalen tot het gazon in gewenste conditie is (denk hierbij ook aan de kalktoestand)
Koemest is een eeuwenoud product dat door ons van een modern jasje is voorzien.
Limburgse koemest bevat alleen mest van ons eigen vleesvee bedrijf en is geheel vrij
van stro etc. Qua uiterlijk/structuur lijkt deze koemest het meest op potgrond.
Dit is een bewuste keuze aangezien de koemest-
Aangezien wij als familiebedrijf erg hechten aan de kringloop gedachte is het vanzelfsprekend
dat alle stappen in eigen beheer gebeuren. Van voer-