Limburgse koemest

 

Borders en perken

 

Borders en perken kunnen het hele jaar worden bemest. Bij nieuwe aanplant vermengen met de uitgegraven grond. Voor bemesten in bestaande borders wordt de limburgse koemest uitgestrooid en eventueel licht ingeharkt of geschoffeld.

 

Buxus is een echte koemest-liefhebber, maar dit geldt voor de meeste heggen. Alleen al door hun ongunstige plaats (langs bestrating of als erf grens) worden ze vaak in slechte, harde grond geplaatst en onvoldoende bemest  Meer info buxusmest

 

Coniferen en andere(grote) erfafscheidingen zijn er vaak nog slechter aan toe als de (buxus)heggen door dat ze simpelweg “vergeten”  worden. Doordat ze wel worden gesnoeid, is er veel afvoer van voedingsstoffen, maar nauwelijks aanvoer. Na jaren staan raakt de grond volledig uitgeput, met als gevolg: kale taken en uiteindelijk zelfs sterfte.

 

Rododendoron  plant u het best in grond  gemengd  met  zure potgrond en limburgse koemest.

 

Hortensia halen erg veel voeding uit de bodem, zodat jaarlijks bemesten met limburgse koemest nodig is om hortensia’s mooier en langer  te laten bloeien. Bij van nieuwe planten eventueel zure potgrond toevoegen.

Zelf snoeien wij ze geheel terug ( 10 cm) en heuvelen we ze aan met koemest tegen de vorst. Van het voorjaar wordt de koemest gemengd door de grond. De bloemen zijn later in bloei maar bloeien langer door tot laat in het najaar.

 

Rozen kunnen zoals van oudsher bekend niet zonder koemest. De rozenstruik blijft gezonder, bloeit langer en mooier met limburgse koemest. Rozen kunnen het best bemest worden bij aanplant en jaarlijks vroeg in het voorjaar eventueel na het terugsnoeien van de plant. Meer info rozenmest